Friday 14 August 2015

Biji Gajus Bakar dan Gulai Lemak Udang dengan Buah Gajus (Janggus)

 Semasa berkemas suratkhabar lama, saya terpandang keratan akhbar ini.
Kalau di Utara, dipanggil Biji Janggus.
Bonda memanfaatkan semua yang ada, dari buah, biji dan pucuknya.
Hidangan tengahari pastinya ada Gulai Lemak Udang dan Buah Janggus, Ulam Pucuk Janggus dengan Sambal belacan  berserta ikan goreng.
Kena dengan nasi panas, boleh bertambah-tambah makannya.
Bila petang, sesi membakar biji janggus, biasanya bonda/ayahanda saya yang buat.
Bukan apa, semasa membakar biji janggus, ianya meletup-letup.
Secara peribadinya, jika melihat kepada keratan akhbar ini, kalau harga jualan diletakkan lebih tinggi pun, pembeli tidak akan mempertikaikannya. 
Alahai, apalah sangat berbanding dengan proses dan risiko yang dihadapi. 

 

No comments:

Post a Comment